Ansvarsfullt länkbygge

3 maj, 2016 - Marknadsföring

Var försiktig och noggrann vid länkbygge

Antalet företag i Sverige som erbjuder sökmotoroptimering har stadigt ökat sedan starten på det nya millenniet. Under åren som gått har sökmotorn Google vuxit sig allt starkare och har nu en klart ledande position på den svenska marknaden. Google har en ungefärlig marknadsandel på 95 % i Sverige, vilket gör att alla företag som erbjuder sökmotoroptimering enbart optimerar för Google-placeringar. Under det decennium som gått har också sökmotoroptimeringen förändrats mycket. Det som förr var ett ganska enkelt jobb är idag betydligt mer resurskrävande och föränderligt. En sak är däremot sig ganska lik. Länkar har alltid varit en grundpelare i Googles ranking av sidor i sökresultaten.

I våras genomförde Google en stor förändring av sin algoritm, kallad Penguin. Denna uppdatering har till uppgift att analysera länkar och nervärdera dem vars syfte är att manipulera sökresultaten. Det nya är att Google inte bara nervärderar dåliga länkar, utan också bestraffar sidor som de anser får länkar på onaturligt sätt. Detta har lett till att många leverantörer av sökmotoroptimering fått problem att leverera resultat till sina kunder.

Vår syn på ansvarsfullt länkbygge är att vi som leverantör av sökmotoroptimering ska ha full kontroll på de länkar vi levererar. Om något går snett med en kunds placeringar på Google kan vi helt enkelt backa bandet och rensa bort de länkar som skadar kundens placeringar. På så sätt kan vi snabbt reparera eventuell skada som uppkommit, medan de som inte har kontroll över sina länkar inte har samma möjlighet. För dem är det praktiskt taget omöjligt att reparera ryktet för en kunds domännamn. Då får man sätta sitt hopp till Google och sökmotorns eventuella vilja att ha överseende med dessa dåliga länkar.

Vi på Online Branding AB försöker såklart arbeta på ett sådant sätt som gör att vi inte behöver möta en situation där vi måste gå tillbaka och ta bort länkar. Genom att våra egna länkresurser är uppbyggda på ett trovärdigt sätt minimerar vi riskerna att svartlistas av Google. Vi söker också samarbeten med andra webbplatser för att anskaffa länkar och även där har vi bra kontroll över deras vara eller icke vara. Vi jobbar inte med massregistrering i olika typer av länkkataloger, sociala profiler och bokmärkestjänster. Det är en metod som hör hemma i det förgångna.

Länkbygge ska byggas med ansvar