Länkar är betydelsefulla

3 maj, 2016 - Marknadsföring

Kvalitativa länkar till din sajt

Länkar är en viktig faktor när Google väljer vilka sidor som ska finnas med i sökresultatet. Länkar webbens motsvarighet till folkomröstningar, ju fler länkar en sida har desto fler röster får den. Google utgår ifrån tesen en sida som många länkar till är av högre kvalitet än en sida med färre länkar. Därför är det viktigt att ens webbplats och dess sidor är lätta att länka till. Webbadresserna spelar då en avgörande roll. Varje sida (OBS! inte webbplats) bör ha en enda webbadress som den kan nås genom. Webbplatser som byggts med hjälp av gammal teknik som ramar (frames) visar samma adress oavsett vilken sida besökaren befinner sig på. Detta skapar stora problem när någon vill länka till en specifik undersida på din webbplats. Kopierar de webbadressen så kommer de länka till din startsida, trots att de egentligen ville tipsa sina besökare om en undersida. Även Google kommer felaktigt tolka detta som en röst på startsidan istället för den tänkta undersidan.

Länkar kan man införskaffa på olika sätt. Dels kan man skapa dem ”artificiellt” genom byten eller köp, eller så kan man uppmuntra sina besökare att länka till ens webbplats. Det är inte heller fel att trycka upp webbadressen på t.ex. visitkort, pennor och kvitton som lämnas till kunder. Detta ökar också chansen att bli länkad från andra webbplatser eller bloggar.

För att klara av konkurrensen i många sökresultat krävs det länkar till ens webbplats. Innehållet räcker en bit på vägen, men har man inga ingående länkar är det så gott som alltid mycket svårt att ranka bra på Google.

Kvalitativa länkar